Verfsoorten
Er zijn verschillende soorten verf te verkrijgen maar hoe weet u nu welke verf geschikt is voor uw klus? Er zijn twee categorieën waarin de verfsoorten te verdelen zijn. Te weten verf voor binnen- en buitenschilderwerk.
Verf voor binnen
Verf voor binnenschilderwerk heeft verschillende eigenschappen. Welke verf u kiest, is afhankelijk van het materiaal. Binnen schilderen wordt gedaan met watergedragen verf: acrylverven. Hierin zit geen oplosmiddel en kan worden verdund met water.
Het voordeel is dat watergedragen verf reukvrij is, snel droogt, in principe niet verkleurt en minder schadelijk voor het milieu is. Professionele schilders mogen sinds 2000 binnenshuis alleen met watergedragen verf werken.
Dekkende lakverf
Voor uw kozijnen, deuren en plinten kunt u kiezen voor een dekkende lakverf. Dekkende lakverf is verkrijgbaar in alle kleuren. Lakverf op waterbasis is ook in hoogglans verkrijgbaar.
Latex verfsoorten
Voor uw muren en kunt u kiezen voor latexverf. Latex is er in alle kleuren en met verschillende eigenschappen. Bijvoorbeeld een goed afneembare latex voor in uw keuken. Andere latexsoorten zijn vinyllatex, met een harde afwerkingslaag die ook wel ademt, “dampopen” is. Deze latex is geschikt voor bijvoorbeeld uw badkamer of kelder, omdat het dus goed tegen vocht kan. Acryllatex is licht ademend en minder poreus dan reguliere latex. Vuil hecht minder goed en de verf kunt u goed reinigen.
Witkalk
Witkalk is een voordelige keuze bijvoorbeeld voor muren van uw schuur. Witkalk is een kalkverf in poedervorm, die u met water aanmengt. Witkalk is niet over te schilderen met latex, als u dat wilt moet de witkalk eerst verwijderd worden. Dit kan door het oppervlak met water en een borstel stevig af te schrobben. Kalkverf lost namelijk op in water.
Verf voor buiten
Deze verfsoorten beschermen materiaal tegen de regen en de zon. Daarom is het belangrijk om een verfsoort speciaal voor buitenschilderwerk te nemen. Bij buitenschilderwerk wordt er gewerkt met alkydverf, een oliegedragen verf die verdunbaar is met terpentine en heeft een sterke geur. Deze verf is een sterke en goed dekkende verf op oliebasis. Alkydverf schildert prettig, omdat de droogtijd langer is en de verf hierdoor de tijd heeft om “uit te vloeien”.
Dekkende lakverf
Voor uw kozijnen, deuren of betimmering is een dekkende verf het meest gebruikelijk en dan met name een hoogglansverf, Deze verf heeft een harde toplaag en is goed bestand tegen weersinvloeden. Voor een dekkend verfsysteem gebruikt u minimaal 1 laag grondverf en 2 lagen lakverf. De dekkende verf is geschikt voor hout, maar ook voor kunststof en aluminium. Dan is het wel nodig om eerst met een hechtprimer te schilderen.
Transparante lak
Met een transparante lak kunt u de structuur van de ondergrond blijven zien. Transparante lak wordt meestal gebruikt bij onbehandeld hout. Lak is minder bestand tegen zonlicht dan lakverf en heeft daarom vaker, ongeveer om de drie jaar, een nieuwe laag nodig. Maar omdat er geen grondverf nodig is gaat het schilderen met een transparante lak sneller.
Beits
Beits wordt vaak gebruikt bij kozijnen, betimmeringen of schuttingen, Beits is zowel transparant als gekleurd verkrijgbaar. Beits heeft eerder onderhoud nodig dan een dekkende verf, maar het heeft geen grondverf nodig en is gemakkelijk bij te werken.
Muurverf
Een stenen buitenmuur wordt vaak geschilderd met een synthetische muurverf, alkydverf. Dit is een sterke verfsoort die goed bestand is tegen vocht en dus uitermate geschikt voor buiten. Er is ook een speciale acryllatex, omdat het licht ademend is en minder poreus dan gewone latex deze is deze geschikt voor buitenschilderwerk. Ook kunt u de verf is hierdoor goed reinigen.
Eigenschappen van de verf
Verf heeft verschillende eigenschappen waarmee ze wel of niet geschikt zijn voor een klus, ondergrond of afwerking. Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen om een langdurig resultaat te kunnen garanderen. Vooral bij het zelf uitvoeren van het schilderwerk, dienen onderstaande eigenschappen goed doorgelezen te worden.
Voorbehandeling: Voorstrijk, primer en grondverf creëren een laag tussen het materiaal, bijvoorbeeld hout en de verf, zoals een hoogglansverf. De grondverf vult eventuele oneffenheden op, voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van de verf op een ondergrond die anders verf opzuigt, bijvoorbeeld nieuw stucwerk. En primer zorgt voor de hechting van verf op metaal en kunststof.
Doorzichtige bescherming: Beits en lak worden veel gebruikt als een transparante beschermlaag. Met deze verf kunt u de structuur van het materiaal blijven zien, bijvoorbeeld de houtstructuur bij uw kozijnen. De afwerking heeft geen grondverf nodig en dat scheelt behoorlijk wat tijd. Beiden zijn minder bestand tegen zonlicht dus moeten ze vaker worden onderhouden.
Beits trekt in de ondergrond en is dus makkelijker bij te werken dan lak. Lak is sterker dan beits omdat het een beschermlaag op het materiaal vormt.
Afwerking: Hoogglansverf geeft gladde oppervlakken een mooie glans. Het oppervlak moet daarom wel vlak zijn, beschadigingen en deuken vallen anders extra op. Zijdeglansverf heeft een zachtere glans en de verflaag is minder hard dan bij hoogglansverf. Zijdeglans is geschikt voor minder gladde oppervlakken. En matte verf, zoals latex, geeft een milde, doffe uitstraling en wordt met name gebruikt bij het verven van muren en plafonds.
De juiste verfsoort voor de ondergrond
Ieder verfsoort heeft eigen kenmerken waardoor deze wel of niet geschikt is voor het materiaal waarop geschilderd wordt. Bijvoorbeeld alkydverf kan niet over acrylverf heen, omdat alkydverf niet hecht op acrylverf. Maar andersom kan het wel.
Advies een schilder
Een schilder heeft alle kennis en ervaring om u van een goed advies te voorzien bij de keuze voor de soort verf. Maar ook de plek en functie van de verf spelen een rol. Moet het bijvoorbeeld tegen vocht kunnen, of slijtvast zijn? Is de ondergrond van metaal of hout en wilt u de nerven blijven zien? Al deze dingen neemt een schilder mee in het gratis advies om aan uw wensen tegemoet te komen.
Eigenlijk is het advies van een schilder niet eens nodig, hij zal het werk verzorgen. Het is in zo een geval belangrijker om goed over de kleur na te denken. Een schildersbedrijf neemt alle zorgen over de juiste verfsoort uit handen.
Advies bij doe-het-zelf zaak
Ook bij de doe-het-zelf zaak kan men u helpen om de juiste verf te kiezen voor uw werkzaamheden. De medewerkers hebben alle kennis in huis om u te helpen. Daarnaast kunnen ze direct adviseren op het moment dat het schilderwerk zelf uitgevoerd gaat worden. Welke verfmaterialen zijn hierbij nog meer nodig?
Daarna kleur opties bekijken
Als u weet welke soort verf u nodig heeft voor uw klus kunt u daarna kijken welke kleuropties er zijn. Ook hierin kunt u zich laten adviseren, sommige kleuren passen juist wel of niet bij de bestaande muren of zijn meer of minder geschikt voor een bepaalde ruimte.
Het meenemen van een kleurenwaaier is een bekend fenomeen. Met de diverse kleuren kan thuis worden gekeken wat goed bij de muren past. Zeker door het in het juiste licht te zien in combinatie met de meubels en de ruimte, kan dit een heel ander beeld geven dan in de winkel.
Inzicht in de kosten van een schilder
Veel gehoorde termen
Er zijn wat termen die veel voorkomen als het om verf gaat maar die misschien niet bij iedereen even bekend zijn. Daarom hier een klein overzicht met de meest voorkomende verf-termen.
Alkydverf
Dit is een verfsoort die vooral buiten gebruikt wordt. En is te verdunnen met terpentine of een ander oplosmiddel. Alkydverf geeft een betere dekking, een gladder en mooier resultaat dan acrylverf. Daarom gebruiken professionele schilders veelal deze verf. Deze verf mag binnen niet worden gebruikt vanwege de oplosmiddelen in de verf. In de buitenlucht heeft u daar minder last van en daarom kan deze verf daar wel worden gebruikt.
Watergedragen verf
Bij watergedragen verf bestaat het oplosmiddel voor een groot deel uit water. De oplosmiddelen in de verf zorgen voor goede vloeiing. Daarnaast zorgt het ervoor dat de verf goed aan te brengen is met een roller, kwast of verfspuit. Watergedragen wordt bij voorkeur binnen gebruikt omdat deze verf sneller vergeelt.
Acrylverf
Acrylverf wordt eigenlijk alleen binnen gebruikt, omdat deze verf op basis van water is. Acrylverf heeft veel voordelen en is daarom erg geliefd bij consumenten. Het heeft een minder sterke geur dan bijvoorbeeld alkydverf. Ook is de verf minder schadelijk voor de gezondheid en daarom mag deze verf binnen wel gebruikt worden. En dan is er nog het voordeel dat deze verf veel sneller droogt.
Latex muurverf
Latexverf is een oplosmiddelvrije, waterverdunbare verf. De verf bevat weinig tot geen vluchtige organische oplosmiddelen. Maar latexverf bevat wel conserveermiddelen tegen schimmel- en bacteriegroei. Latexverf wordt veel binnen gebruikt. Deze verf is uitermate geschikt voor de grotere, ruwe oppervlakken die niet veel te lijden hebben, bijvoorbeeld muren en plafonds. Latexverf droogt vrij snel en kan dan worden overgeschilderd. Het is gemakkelijk aan te brengen met een kwast of verfroller. Latexverf heeft geen sterke geur.