Snel en goedkoop een prijs op de mail

SchilderwerkInfo.nl

  • Beste advies van schilders
  • Besparen op schilderwerk
  • Netwerk van 182 schilders
  • 100% gratis en vrijblijvend

Trap schilderen

Wilt u uw trap in een nieuwe kleur of heeft is uw trap beschadigd? U kunt een hele nieuwe trap realiseren door deze te schilderen en daarmee krijgt uw gang en uw woning ook meteen een andere uitstraling.

Prijs van een trap schilderen

De prijs van het schilderen van een trap hangt af van verschillende elementen. De offerte die u krijgt geeft een inzicht in de opbouw van de kosten die een schilder maakt. Een groot deel daarvan zijn de kosten voor arbeid en het materiaal. De uren worden beïnvloed door de complexiteit en grootte van de trap, maar ook het werk wat de schilder heeft. Zoals het verwijderen van oude bedekking. De complexiteit hangt ook weer samen met de leuningen en of het een open trap is of niet.

Voorbereiding voor het verven van uw trap

Een goede voorbereiding is het halve werk ook bij het schilderen van uw trap. Het voorbereiden van de trap kan behoorlijk omslachtig zijn vooral als de trap vloerbedekking heeft die verwijderd moet worden. Maar net zoals ander schilderwerk moet u een schone en vetvrije ondergrond hebben om op te kunnen werken. Met een goede ondergrond en goede voorbereiding heeft u langer plezier van het schilderwerk.

Trap schilderen of spuiten

Een trap kunt u zelf schilderen, laten schilderen of spuiten. Spuiten in plaats van verven heeft als voordeel dat dit sneller gaat en een egaal resultaat oplevert. Het spuiten is wel een klus die kennis en ervaring vereist. Met uw schilder kunt u de opties bespreken om te kijken wat het beste bij uw wensen en budget past. Een antieke trap heeft een ander soort verf nodig dan een nieuwe trap die u bijvoorbeeld net heeft laten plaatsen, ook dat zijn belangrijke dingen om te bespreken om het beste resultaat te krijgen.

Waarom een trap schilderen?

Er zijn een aantal reden om uw trap te schilderen. Bijvoorbeeld als u een woning heeft gekocht en alles opnieuw wilt laten schilderen, of bij de oplevering van een nieuwbouw woning. Na verloop van tijd heeft een trap net zoals andere dingen in huis een nieuwe verflaag nodig zodat u er weer tegenaan kan. Maar het kan ook zijn dat u gewoon uit bent gekeken op uw trap en iets nieuws wilt.

Slijtage

Een trap heeft het zwaar te verduren in huis. Kinderen rennen op en af met hun ouders erachteraan. Bij het naar boven brengen van spullen raken die vaak de traptreden of leuning. Ringen beschadigen de leuningen ook al. Een trap is echt flink aan slijtage onderhevig door al het verkeer wat er dagelijks op en af stormt. En soms zelfs met schoenen aan. Daarom is het ook belangrijk om met dit intensieve gebruik rekening te houden bij de renovatie van uw trap.

Een renovatie is een stuk prijziger, maar hierdoor is het wel mogelijk om de trap geheel naar wens te laten maken.

Van beklede naar geschilderde trap

Indien uw trap bekleed is met vloerbedekking en u naar een geschilderde trap wilt is het natuurlijk nodig om de bedekking te verwijderen. Dit is echter best een klus. Er zijn verschillende manieren om dit te doen waarbij het uitmaakt hoe de bedekking vast zit aan de trap.

Lijm op waterbasis

Is dit met een lijm op waterbasis dan is het relatief eenvoudig te verwijderen met water en een sopje. Als u niet te veel water gebruikt en de trap erna goed laat drogen moet het lukken. Let er wel op dat je het niet te nat maakt.

Gebruik voldoende zeep, meng water met ongeveer 6 pompjes op een liter. Doordrenk het tapijt met een spons of lepel. Herhaal dit twee keer en laat het per keer 4 uur intrekken.

Verwijderen vloerbedekking

Als de vloerbedekking op de trap gelijmd is dan is het meestal een zware en tijdrovende klus. Omdat een trap vaak vreemde hoeken heeft is het verwijderen meestal handwerk. U maakt een start met een schroevendraaier in een hoek. Probeer het tapijt op te wippen en de vloerbedekking rustig los te trekken. Meestal blijven er lijmresten achter op de trap en dit is normaal. Anders kunt u ervoor kiezen om met een bot plamuurmes het tapijt los te maken. Let op dat het hout zo min mogelijk beschadigd. Het beste werkt u van boven naar beneden.

Welke verf is geschikt om een trap te verven?

Een trap schildert u met de juiste, slijtvaste verfmaterialen. Treden en de stootborden hebben, vanwege het intensieve gebruik, speciale verf nodig. Ondanks het gebruik van speciale verf kunnen er het beste meerdere lagen aangebracht worden. Het schilderwerk mag niet volgend jaar al aan vervanging toe zijn. Een trap heeft allerlei vlakken en hoeken en dit is een behoorlijke uitdaging met schilderen. Het is dan ook niet onverstandig om deze klus aan een professional over te laten.

De zijkant van een trap schilderen

Voor de zijkant van uw trap kan normale verf gebruikt worden. In het trappenhuis ook, vanwege de vieze handjes op de muren is afwasbare verf niet onhandig.

Traptreden schilderen

Traptreden zijn behoorlijk wat werk om te schilderen. Ze hebben lastige hoeken en randen. Als u ervoor kiest om het zelf te doen zijn er een paar tips en trucs om het uzelf makkelijker te maken en zo lang mogelijk plezier van te hebben.

Handige tips

Omdat een trapgat meestal behoorlijk donker is kunt u de trap het beste in een lichte kleur schilderen om het mooiste resultaat te krijgen. Zorgt u voor een goed geventileerde ruimte en de juiste materialen om mee te werken.

Trede voor trede

Als u een trap schildert is het handig om niet alle treden in een keer te doen. Door bovenaan te beginnen en dan om en om de treden te schilderen kunt u de trap nog blijven gebruiken. Wel zo handig als u naar bed moet.

Anti-slip trapverf

Een trap kan ook best gevaarlijk zijn, met name een trap zonder bedekking. Een trap met vloerbedekking is minder glad. Er zijnf ook andere manieren om uw trap minder glad te maken. Bijvoorbeeld met anti-slip verf. Niet alleen voor kleine kinderen kan een trap gevaarlijk zijn. U doet er goed aan om de mogelijkheden met betrekking tot de veiligheid van uw trappen goed te onderzoeken.

Hoe omgaan met lijmresten?

Om lijmresten te verwijderen gebruikt u een plamuurmes of verfkrabber. U kan eventueel gebruik maken van een schuurmachine om de trap te schuren en de laatste kleine restjes verwijderen. De resten zijn ook te verwijderen met een sopje of met cola. 

Bespaar tijd en kosten

U kunt ervoor kiezen om een schilder in te huren maar om zelf de voorbereidingen te doen. Maar wat kunt u zelf doen? De beschadigingen repareren met plamuur voordat de gehele trap opnieuw geschilderd gaat worden. U kunt de oude verflaag verwijderen. Als de oude verflaag los zit of is gaan bladderen verwijdert u deze met afbijt of met een verfkrabber. Ontvetten en schuren van de trap, u kunt de trap alvast ontvetten en goed opschuren met een schuurmachine.

Schakel een schildersbedrijf in

Als u zeker wilt zijn dat het schilderen van uw trap goed gebeurt dan kunt u het beste een professionele schilderen inhuren. De ervaring en kennis van een erkend schildersbedrijf maakt dat de klus sneller geklaard is, de juiste materialen worden gebruikt en bespaart u behoorlijk wat tijd.

Vergelijk schilders in de regio

Het beste kunt u meerdere offertes opvragen om schilders te vergelijken. Zo kunt u zien hoe zij de prijs berekenen en waar de verschillen in zitten. Door schilders uit de regio te vragen bespaart u in ieder geval op de voorrijkosten.

Combineer het met andere schilderwerken

Hoe groter de klus is die u uitbesteed hoe beter uw onderhandelingspositie is. Kijk of er meer werkzaamheden zijn die u kan of wil uitbesteden. Als de schilder toch al bezig is kunt u zo besparen op kosten.

Vraag een gratis offerte aan

Een kostenindicatie kan helpen om een goed beeld te krijgen bij de mogelijk. Ontvang geheel gratis en vrijblijvend een offerte per e-mail! Vul onderstaand formulier in en op basis van de wensen zullen wij tot een scherpe offerte komen.