Snel en goedkoop een prijs op de mail

SchilderwerkInfo.nl

  • Beste advies van schilders
  • Besparen op schilderwerk
  • Netwerk van 182 schilders
  • 100% gratis en vrijblijvend

Plafond witten

Het witten van het plafond is een klus waar veel mensen tegenop zien. Het begint er natuurlijk al mee dat u ‘boven de macht’ moet werken tijdens deze klus. Een muur sauzen is vaak wat minder arbeidsintensief. Maar met een mooi gewit plafond heeft u wel eer van uw werk. Met deze tips wordt het vast en zeker een succes.

Wat is de prijs van een plafond witten?

De prijs van een plafond witten hangt uiteraard van een aantal factoren af. De belangrijkste daarbij is: Doet u het zelf of besteedt u de klus uit aan een vakman. Een schilder/stukadoor, de vakman die doorgaans wordt ingeschakeld voor het witten van plafonds, rekent een prijs per uur. Als u meerdere plafonds in uw woning wilt laten witten dan is hij al snel een dag bezig. Daar komen dan natuurlijk ook de gebruikte materialen nog bij.

Waar opletten bij inschakelen van een schilder

Als u besluit om het witten van plafonds uit te besteden is het belangrijk om bij meerdere bedrijven een prijsopgave te vragen. Kies bij voorkeur bedrijven uit uw eigen stad of regio. Vanwege lagere reiskosten zijn zij vaak goedkoper dan wanneer u iemand ‘van ver’ laat komen. Vervolgens is belangrijk welke materialen gebruikt worden.  Aandachtspunten waar u op moet letten als u de offertes beoordeelt:

  • Hoeveel tijd gaat het werk kosten?
  • Wat voor materiaal wordt er gebruikt?
  • Wordt het plafond traditioneel gewit of gespoten?
  • Op welke termijn kan de vakman bij u langskomen?
  • Wat gaat de klus kosten?

Inzicht in de kosten van een schilder

Voorbereidingen voordat u een plafond gaat witten

Als u besluit om het witten van het plafond uit te besteden dient u over het algemeen voorbereidingen te treffen. Een plafond witten gaat natuurlijk altijd het beste in een lege ruimte. Maar dat is niet altijd mogelijk. Als de kamer waarvan het plafond moet worden gewit in gebruik is, verwijder dan zoveel mogelijk meubels en andere spullen uit de kamer.

Zware meubelen die niet kunnen worden verplaatst kunt u afdekken met afdekzeil dat bij bouwmarkten te koop is. Zorg dat de schilder/stukadoor overal goed bij  en dat hij ook in alle hoeken kan komen.

Behandeling van nicotinevlekken

Als u rookt of de woning van een roker betrekt dan zitten er vaak nicotinevlekken op het plafond. Als u hier simpelweg overheen gaat met plafondverf dan zullen deze vlekken ‘door de verf heen slaan’ en wordt het plafond dus niet wit. Het is belangrijk de vlekken eerst te behandelen met een hiervoor geschikt reinigingsmiddel. Vervolgens naspoelen met schoon water en het plafond goed laten drogen. Vervolgens brengt u eerst een primer aan om een goede ondergrond te krijgen. Daarna kan het plafond worden afgewerkt met een goed dekkende plafondverf.

Tips om zelf uw plafond te witten

Wilt u zelf aan de slag gaan om uw plafond te witten, zorg dan voor een goede voorbereiding. Net als wanneer u de klus uitbesteedt is het belangrijk de ruimte waar gewit wordt goed toegankelijk te maken. Haal meubels weg of zet ze opzij.

Dek alles in de ruimte af met plastic, want er zullen hoe dan ook spetters op komen. Houd een vochtige doek bij de hand om spatten op de vloer direct te verwijderen voordat ze zijn opgedroogd als er in de ruimte al een vloer ligt die moet worden gespaard. De vloer eveneens met plastic afdekken is uiteraard ook een optie.

Het reinigen van het plafond

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een plafond dat gewit moet worden moet eerst goed worden schoongemaakt. Dit doet u bij voorkeur met een reinigingsmiddel dat goed ontvet. Zorg dat het gehele plafond wordt schoongemaakt, ook de hoeken. Laat het plafond goed drogen voordat u verder gaat met de klus.

Wat heeft u nodig?

Voor het witten van plafonds wordt meestal latex gebruikt. U heeft uiteraard een verfroller nodig en een kleinere radiatorroller voor de randen. Een kwast gebruikt u voor de hoeken en andere lastig bereikbare plaatsen. Verder natuurlijk een verfbak met afrolruimte. Gebruik een telescoopstok voor de roller, zodat u de grote oppervlakken gewoon vanaf de grond kunt verven.

Verder is afplaktape handig. Roerstokken zijn bij veel bouwmarkten gratis te verkrijgen. Een huishoudtrap gebruikt u met name om de randen en hoeken goed te kunnen afwerken. Koop afdekzeil als de ruimte waar u werkt niet leeg is of als de vloer moet worden ontzien.

Voorbereidingen treffen

Plak de muren af met tape om te voorkomen dat er latexverf op de muren terechtkomt. Verwijder lampen van het plafond, om de fittingen heen witten is niet alleen lastig maar ook niet erg mooi. Dek de vloer af met plastic als deze niet vuil mag worden. Plak het plastic aan de muren vast op minimaal 10 cm hoogte. Meubels die niet verwijderd kunnen worden kunt u afdekken met plastic of met oude lakens.

Streeploos een plafond witten

Als alle voorbereidingen zijn getroffen kunt u aan de slag. Begin met de randen en de hoeken. Deze doet u met een kwast. Voorkom strepen door het werk na te rollen met een kleine radiatorroller. Als u de hele ruimte heeft gehad kunt u het plafond verder witten met de grote roller.

Strijk hem goed af om het druppen van latexverf zo veel mogelijk te voorkomen. Rol altijd dezelfde richting uit, dit geeft het mooiste resultaat. Breng twee lagen op het plafond aan, 1 laag van links naar rechts en 1 laag van voor naar achter. Zo voorkomt u dat er strepen op het plafond zichtbaar zijn.

De finishing touch

Als u klaar bent met witten verwijdert u afdektape langs de randen van de muren voordat de verf helemaal droog is. Zo voorkomt u dat de verf afbreekt en de randen er daardoor lelijk uit komen te zien. Wacht met schoonmaken van de ruimte tot het plafond goed droog is. Als u te snel aan de slag gaat kan er stof opwaaien en zich hechten aan het plafond.

Alternatieve manieren om het plafond te witten

Een alternatieve manier om het plafond te witten is latex spuiten. Dit wordt meestal door een professional gedaan. De verf wordt, zoals de term al aangeeft, niet met een roller en kwast aangebracht maar gespoten. Dit geeft een zeer mooi en strak resultaat. Ook gaat het supersnel, een ervaren vakman kan in enkele uren het plafond in een ruimte van een stralend wit plafond voorzien. Steeds meer stukadoors gebruiken deze methode, die overigens ook voor muren geschikt is.

Vraag een gratis offerte aan

Een kostenindicatie kan helpen om een goed beeld te krijgen bij de mogelijk. Ontvang geheel gratis en vrijblijvend een offerte per e-mail! Vul onderstaand formulier in en op basis van de wensen zullen wij tot een scherpe offerte komen.